2020-01-16 11:26:37• hírek • Bajnai Botond

Megelégedéssel tekint vissza 2019-re az Aranykapu Kulturális Egyesület

Az egyesület sokrétű tevékenységi palettájának tavalyi eredményeiről beszélt a Szatmár.ro szerkesztőségének Nezezon Enikő, az egyesület elnöke, illetve nagy vonalakban összefoglalta azokat a fő irányvonalakat is, amelyeket célul tűztek ki a 2020-as esztendőre.


Sok idő nem volt pihenésre az Aranykapu Kulturális Egyesületnél 2019-ben: gyakorlatilag az egész esztendőt sikerült betáblázni tavaly is a különböző fonóházas foglalkozásokkal, kézműves táborokkal, vásárokon való részvétellel és egyéb népszerű események lebonyolításával.

Az egyesület több koncepció mentén tevékenykedik, ezek között talán a legfontosabb, és a legtöbb személyt foglalkoztató program a Fonó-Ház.

A Fonó-Ház egy alternatív oktatási központ, ahol elsősorban a fiatalok és gyerekek (de nem csak), néphagyományhoz kapcsolódó kézműves technikákat sajátíthatnak el, mely folyamatok során számos néprajzi és művelődéstörténeti ismeretre is szert tehetnek. Az egymásra épülő foglalkozások nem csak technikai és elméleti szinten fejlesztik a programok résztvevőit, de identitástudatuk formálódásában is hangsúlyos szerephez jutnak.

A Fonó-Ház egy elsősorban önerős vállalkozás, viszont számos támogató és pályázat is hozzájárul a foglalkozások minőségivé tételéhez. Ennek köszönhetően lehet folyamatosan pótolni a fogyó eszközöket, és bővíteni a mesterségek átadását és gyakorlását elősegítő eszközök tárházát.

A Fonóház 2020-ban ettől a héttől ismét nyitva áll, várja mindazokat, akik ebben az esztendőben is lelkes résztvevői lennének az egyesület által kínált foglalkozásoknak.

A műhelyekbe érdemes kicsi kortól, 6-10 évesen bekapcsolódni, így a tanulási folyamat egyetlen alkotó része sem fog hiányozni a gyermekből a későbbiekben.



Nezezon Enikő szerkesztőségünknek elmondta, azok, akik szeretnének ettől az évtől bekapcsolódni a tevékenységekbe, jelezzék azt telefonon, egyeztessenek a szervezőkkel, akik a feltett kérdések alapján javasolni fognak egy kor és tevékenység szerinti csoportot a gyermek számára.

Ami a heti programot illeti, hétfőnként egyelőre még csendes a Fonó, viszont a keddi naptól beindulnak a rendszeres programok: Kedden a képzőművészeti műhelyek, szerdán a kisiskolás csoportok kézműves foglalkozásai zajlanak. Csütörtökön a nagyobbak, a serdülő gyerekek foglalkozásait tartják, míg pénteken főként a citeraoktatás zajlik.

Hétvégente egyéb, alkalmi programokat tartanak. Ünnepekhez-, jeles napokhoz kötődő tematikus találkozókat.

Ami a péntekenkénti citeraoktatást illeti, az idei évet két helyi szakember közreműködésével kezdi meg az egyesület, viszont zajlanak a tárgyalások, minek folytán úgy néz ki, egy magyarországi szakoktató is csatlakozni fog az oktatócsapathoz, még színvonalasabbá téve a munkát.

A citera csoportokhoz úgy felnőttek, mint gyermekek is csatlakozhatnak még, a szervezők nagy szeretettel várnak minden olyan érdeklődőt, akik szívesen sajátítanák el e népi hangszer rejtelmeit.



 

Újdonságok 2019-ben

A tavalyi esztendő több újdonságot is hozott az egyesület látogatói számára: egyfelől beindultak a Tekergő meseprogramok: így lettek Tekergő mesedélutánok, Tekergő mesetárbor és a Tekergő mesekocsma is lehetőséget kapott, mint felnőtteknek szóló kezdeményezés.

De újraéledtek a szintén felnőtteknek szóló kézműves szakkörök is, és a korábbi évek próbálkozásaihoz képest újragondolt, modernebb tematikát követve sikerült bőrös, nemezes, szövés-fonás központú hétvégéket szervezni az érdeklődőknek.

A szervezők ígérik, úgy a Tekergő meseprogramok, mint a felnőtteknek szóló kézműves szakkörök 2020-ban is folytatódni fognak, mivel mindkét vonalon nagy népszerűség mutatkozott ezek iránt.

 

Köszönet a támogatóknak

Ahogy a korábbi években, úgy a tavaly is a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Alap és a Communitas Alapítvány voltak az egyesület első számú mecénásai, az általuk biztosított pályázatok teremtették meg azt az anyagi hátteret, amelyekre a programok többsége épült. Ugyanakkor számos magánszemély a jövedelemadója 2%-val támogatta az egyesületet, valamint helyi vállalkozások közül sokan nyújtottak segítő kezet valamilyen formában.

De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Fonónak otthont adó épületet egy család jóindulatából fakadóan használhatja oly régóta már az egyesület, amely lehetőség nélkül meglehetősen nehéz lenne megteremteni a mindennapi feltételeket.

Viszont ezt az ingatlan lassan kinövi az Aranykapu, így várhatóan a jövőben új otthonba költözne a kezdeményezés, bár még idén szeretnék felújítani az épületet.

„Lassan kinőjük ezt az ingatlant, ezért a háttérben elindult egy folyamat annak érdekében, hogy egy saját ingatlanhoz jussunk, vagy építés, vagy vásárlás által. Mára annyi alapanyag és eszköz gyűlt össze, illetve a gyerekek növekvő létszáma is indokolttá teszi, hogy 1-2 éven belül egy nagyobb házzal és egy nagyobb kerttel kellene számolnunk. Viszont mindenek előtt még idén szeretnénk felújítani a Fonót, minden termet kifestünk, és szabadtéri műhely létrehozása is kilátásban van” – magyarázta az egyesület vezetője.




Táborok és fesztiválok

2019 nyarát is kitöltötték a táborok, több kézműves és tematikus tábort is szervezett az egyesület, de ezek mellett több fesztiválon és szabadtéri rendezvényen is részt vettek az aranykapus kézművesek.

Az elmúlt évek során sikerült felújítani az egyesület Játszókert nevet viselő programját, ezen belül is a gyermekeknek szóló népi konyhát, amelyben a régmúltat idéző konyhai eszközök állnak a kicsik rendelkezésére.

Ezt 2019-ben Nagybányán, Nagyváradon és Temesváron is sikerült bemutatni, idehaza pedig az idei családi hétvégén, és a 2020-as nyári táborokban fogják ismét a gyermekek rendelkezésére bocsátani.

 

Az egyesület népszerűsége töretlen

Évente ezernél is több gyermek és fiatal kerül kapcsolatban az Aranykapu Kulturális Egyesülettel. Így volt ez 2019-ben is. Heti rendszerességgel legalább 50-60 gyermek látogatja az egyesület foglalkozásait, de vannak olyan iskolás csoportok, akik évente több alkalommal tanítójuk kíséretében részt vesznek a Fonó-Ház kínálta programokon. A nyári táborokat is több tucat gyerek látogatja: némely táborban tavaly nyáron is túljelentkezést tapasztaltak a szervezők. Ugyanakkor ott vannak a szabadtéri rendezvények és fesztiválok, ahol több száz lelkes ifjú kerül kapcsolatba az egyesület kézműveseivel, vesz részt a foglalkozásokon.



 

2020-ban visszatérhet a vidéki Fonó-Házmozgalom

Nezezon Enikő elmondta, hogy idén szeretnének folytatni egy korábban már kipróbált kezdeményezést: az egyesület állandó vidéki műhelyeit. Évekkel ezelőtt Halmiban és Túrterebesen már voltak erre próbálkozások, most 2020-ban pedig Vetés községben élesztenék újra ezt a hagyományt. De, ha lennének más önkormányzatok is, ahol hajlandóságot mutatnának, szívesen folytatnák további településeken is a kézműves programokat.

A cél egy olyan fonóház-láncolat létrehozása a megyében, az egyházak és az önkormányzatok partnerségével, amely során közösségi házak létrehozásával nem csak halott tárgyak, hanem élő hagyomány várná az odalátogató gyerekeket.

A vidéki FonóHáz-mozgalomban számos oktató segítene az egyesületnek.

„Úgy gondolom, ha nem a gyermekeknek kell eljönniük hozzánk, hanem mi visszük el a foglalkozásokat hozzájuk, még több gyermeket meg tudnánk megszólítani és bevonni a tevékenységeinkbe” – magyarázta a Nezezon Enikő.



 

Újra állni fog az Aranykapu jurta

Az Erdély-szerte megrendezett fesztiválok mellett Szatmárnémeti két jelentős rendezvényén, a Partiumi Magyar Napokon és a Családi Hétvégén is hangsúlyos jelenlétet vállal az egyesület. 2005-ben éppen egy PMN keretében született meg az Aranykapu Kulturális Egyesület, mint civil szervezet, válaszolva az igényre, mely rámutatott arra, hogy a kisiparosok, helyi kézművesek számára nem volt bemutatkozási lehetőség a környéken.

Azóta a lehetőségek kibővültek, létre jött a mesterségek utcája nevet viselő kezdeményezés, amely révén helyi műhelyek bemutatása valósul meg már évek óta.

Ugyanakkor az állandóan kihasznált pályázati lehetőségeknek köszönhetően további újdonságokkal áll elő évről évre az egyesület, ezúttal a tavalyi pályázatok jóvoltából újra felállítható lesz az egyesület saját jurtája. A mongol típusú jurta helyszínéül szolgál majd számos honfoglalás kori alkotóműhelynek, amely ahhoz a korszakhoz kapcsolódik a hagyományos kézművesség terén. A létesítmény várhatóan a Családi Hétvégén kerül majd bemutatásra, de a PMN-en is részék képezi majd az aranykapus programpalettának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: